25 Nisan 2021 Pazar

Fizme Köyü (Belde-Köy)

Fizme'nin genel görünüşü
Fotoğraf : Bekir AKKAYA
Fizme Mahallesi  (Köyü)

Fizme Beldesi Kumru-Korgan arasında bir yerleşim birimidir. Kumru’dan komşu ilçe Korgan’a  asfalt yolla 17 km olup bu iki ilçe arasında Fizme beldeleri ve Fizme köyleri bulunmaktadır.

Kumru İlçesi’nden çıktıktan sonra önce Akçadere ve ardından Duman köylerini geçilir. Akçadere Kumru’ya 2 km ve Duman Köyü ise 3 km mesafededir. Duman Köyü sınırı olan Fizme, Kumru’ya 4 km uzaklıkta

bulunmaktadır.

15500 metre kare bir alana sahip olan Fizme Köyü’nün Güneyinde Avdullu Köyü, güney doğusunda Korgan İlçesi , doğusunda Fatsa İlçesi’nin Beyceli (Meri) Köyü, Kuzeyinde Güneycik ve Akçadere, Kuzey Batısında Duman Köyü ve Güney Batısında ise Yukarıdamlalı Beldesi (Yukarı Fizme) bulunmaktadır. Ayrıca Fizme topraklarından ayrı Aktana mıntıkası da Fizme topraklarına bağlıdır.

2000 yılında yapılan nüfus sayımında 4250 olan nüfus son sayımda 2468 olarak gerçekleşmiştir.

Fizme Aşağıdamlalı Mahalleri

·      Karapınar Mahallesi

·      Ecelli Mahallesi

·      Ömerli Mahallesi

·      Afullu Mahallesi

·      Ezetli Mahallesi

·      Çavdar Mahallesi

·      Keşlik Mahallesi

·      Çakıllı Mahallesi

·      Çatak Mahallesi

Fizmeye ulaşım son derece kolaydır. Kış ve yağmurlu havalarda yollar ulaşıma her an açıktır. Halkın sıcak ve cana yakın oluşu, dışarıdan misafir olarak gelenlerde hep takdir görmüştür. Fizm’de arazinin engebeli ve ormanlık olması bütün mahalleleri dağınık hale sokmuştur. Yerleşim alanı olarak mahalleleri birbirinden ayırmak mümkün değildir.

Fizme Mahallesi (Aşağıdamlalı Köyü) Konumu:

Yüzölçümü : 15500 metrekare
Parsel Adedi : 3500
Rakım : 850m.
Kumru’ya Uzaklık : 5km.
Ordu’ya Uzaklık : 100km.
Koordinat : 56 – 22
Nüfusu : (2000) 4250 son sayım: 2468
Tipi : Dağınık, nehir kenarında , sırtta, orman bitişiğinde,

Bugün Fizme deyince akla iki belde belediyesi (şu anda belde belediyeler kapatılmış ve Ordu İli Büyükşehir olduktan sonra Kumru İlçesi’nde bütün köyler mahalle olmuştur) ve bir köy akla gelir ki gerek nüfus olarak gerekse toprak olarak Kumru’nun en büyük yerleşim birimidir.

          1999-2000 yılları arasında Amasya- Merzifon ve Ordu -Kumru yüzey araştırması yapan ben Bekir Akkaya’nın da resmi rehber olarak yer aldığı yüzey araştırmalarında Fizme’de yer almış, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof Dr. Mehmet Özsait başkanlığında Fizme’de yerleşme tarihi MÖ. 4500 yıllarına kadar gittiği raporlaştırılmıştır. Gerek büyük mezarlıktaki kaya mezarı ve gerekse mezar taşları yerleşmenin çok eski yıllara kadar dayandığı belgelenmiştir.

Fizme Adının Nereden Geldiği:

Eski Adı : Fizme – Fizme-i Süfla- Aşağı Fizme – Aaşağıdamlalı – Kurtuluş Köyü (Bu köy yılllar önce Fizmeden ayrılmış, şimdi ise Fizme Beldesi içerisinde bir mahalle olarak kalmıştır)

İlk ismi Fizme olan bu yerleşim biriminin zamanla ismi de değiştirilmiştir. Fizme adı ise “Fuzala” ve “Fazıl” kelimelerinden gelmektedir.

Lugatlarda Fuzala: Arapça bir kelime olup, fazıllar, olgun adamlar anlamına gelmektedir.

Fazıl : Fazilet sahibi, ahlaklı, iyi huylu, olgun adam, fazıl adam  anlamının yanında, ilim ve irfanıyla akranından üstün, ilim sahibi bir zat anlamı ifade etmektedir.

Genel anlamda bilinen isim Fizme olan bu topraklar daha sonra Fizme-i Üla ve Fizme – Süfla olarak iki köye ayrılmıştır. Zamanla bu isimde değişerek Yukarı Fizme ve Aşağı Fizme olarak değiştirilmiştir. Uzun süre bu isimle anılan bu iki köy daha sonra da Yukarıdamlalı Köyü ve Aşağıdamlalı Köyü olarak kayıtlarda yer almıştır.

Damla kelimesi : Arapça bir kelime olup “Katre” anlamı taşır. “Katre”  ise:  Bir sıvıdan ayrılan bir küçücük küre anlamına gelmektedir.

Daha sonraları  Aşağı Fizme’den ayrılarak Kurtuluş Köyü olarak yeni bir köy daha doğmuştur. Fizme belde belediyesi olduktan sonra ise Kurtluş Köyü tekar Fizme Beldesi’ne katılmış Aşağıdamlalı Fizme  Köyü tekrar Fizme Beldesi olarak isimlendirilmiş ve Avdullu Köyü’de Fizme’den ayrılarak tekrar yeni bir köy olmuştur. Ordu İli, Büyükşehir statüsüne kavuştuktan sonra belde belediyeler kapatılmış ve köyler de mahalleye dönüştürülmüştür.

Fizme (Köyü) Mahallesi  (Aşağıdamlalı-Aşağı Fizme)’nin Tarihi: 

Fizme’de yerleşim tarihi MÖ. 4500 yıllarına kadar gitmektedir. 2000 yılında resmi yüzey araştırmalarında büyük mezarlıkta bulunan kaya mezarı ve mezar taşları bu bilgiyi doğrulamıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof Dr. Mehmet Özsait’in başkanlığını yaptığı araştırma sonuçları Kültür Bakanlığı’nca yayımlanmıştır. 

Bugün Kumru’nun ilçe olmasında büyük katkısı olan Halil Efendioğulları’da Fizme Karapınar Mahallesi’nden Kumru’ya göç etmiştir.

 Kısaca Halil Efendi Oğulları’ndan söz etmek gerekirse Halil Efendi oğulları 450 – 500 yıl önce Doğubeyazıt’tan gelerek önce Fizme Fırınönü Yaylası’na buradan Fizme’nin Dereköy’e ve daha sonra da Fizme Karapınar Mahallesi’ne yerleşmişlerdir.

 Kitapçı Mehmet Akkaya Hoca Doğubeyazıt’tan gelenlerin büyük alim ve ilim  erbabı olan Melik Oğulları’ndan kişiler olduklarını ve bu üç kardeşin mezarlarının Fizme Büyük Camin’nin önündeki çeşmenin hemen yanında olduklarını” söylemiştir. Ve bu gelen ulamaların ilk iş olarak yerleştikleri yerlere medrese açtıkları bilinmektedir

Coğrafik olarak büyük bir alana sahip olan Fizme’de bir çok mahalle ve bir çok köy bulunmaktadır. Diğer yerleşim birimlerindeki sülalelerin nereden geldikleri ve ne zamandan bu yana Fizme’li olduklarına dair değişik rivayetler bulunmaktadır.

Yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre 1936 yılında Fizme topraklarında büyük deprem ve sel olmuş ve bugün Avdullu Köyü’nün üstündeki Tepeyazı’da büyük bir heyelan meydana gelmiştir. Söylentilere göre bu heyelanda  tepenin büyük bir kısmı yerleşim alanlarının üzerine yıkılmıştır.

Bugün Fizme Beldesi’nin ilk ismi Fizme, sonra Fizme-i Süfla olmuştur. Yıllar sonra bu isim de değişerek Aşağı Fizme olarak değiştirilmiştir. Uzun süre bu ismi taşıyan köy yakın zamanda Aşağıdamlalı Köyü olarak isimlendirilmiştir. Kumru’nun ikinci belde belediyesi olan bu köy Kurtuluş Köyü ile birleşerek son olarak Fizme Belde Belediyesi olarak isim almıştır. Bu esnada Aşağıdamlalı Köyünün bir mahallesi olan Avdullu Mahallesi,  Fizme belediye olduktan sonra belediye topraklarından ayrılarak Avdullu Köyü olarak yeni bir köy haline gelmiştir.

1999 yılında yapılan ilk belediye başkanlığı seçimlerinde Ahmet Ağırbaşlı başkanlığa seçilmiş ve iki dönem başkanlık yapmıştır. Üçüncü dönem belediye başkanı ise Saadet Partisi’nden Hikmet Bilü belediye başkanı olmuştur. Ordu İli büyükşehir statüsüne geçtikten sonra belde belediyeler kapanmış ve tekrar Fizme Beldesi Kumru İlçesi’ne bağlı mahalleye dönüştürülmüştür.

Fizme toprakları alimleri ile ünlüdür. Rivayete göre köyün toprakları dualı olduğundan davul ve zurna girmesi örf ve adetlere göre yasaktır.

Ayrıca iki beldenin birleşerek başlangıcı belli olmayan zamandan bu yana Kurban ve Ramazan Bayramlarında Şükür Oğullarından bir kişinin vakıf ettiği Dereköy Mevkiinde büyük güreşler tertip edilmektedir. Dini bayramlarda yapılan bu etkinliklerin başlangıç tarihi bilinmemektedir.  Bugün olmamakla birlikte  100 yıl önce kadınlarında bu bayramlara iştirak ettikleri bilinmektedir.  Yine bu bayramlarda toplu yeme ve içmelerin olduğu, güreşlerin yapıldığı ve toplu olarak eğlenildiğini yaşlılarımız söylemektedir. Son olarak Fizme Belde Belediyesi “1. Ceviz Helvası Şenlikleri” yapmış, ceviz helvası festivali düzenlemiştir.

          Fizme’nin İklimi

Fizme Mahallesi’nde iklim  Kumru İlçesi’nde olduğu gibi Karadeniz iklimi sürmekte olup yazları sıcak, kışları soğuk geçmektedir. Kış ayları genellikle yağmur ve kar yağışlıdır. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yoğun bir şekilde yağmur, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında kar yağışlıdır.

Fizme’de Arazi Yapısı

Karadeniz dağ silsilesi Fizme’de de mevcuttur. Dağların yakınlarında bol yayla mevcuttur. Fırınönü Yaylası en meşhuru olup her yıl Fizmelilerin büyük bir kısmı bu yaylalara çıkmaktadır. Ormanlık arazi olarak Tepedağ, Özbek ve Akdana ormanlarını söylemek mümkündür. Toplu yerleşim olarak yeni oluşan Dikmeci’yi, Ecelli Mahallesini, Keşlik, Kurtuluş ve Ömerli Mahallelerinin merkezlerini söylemek mümkündür. Ancak yeşillik deyince tüm Fizmeye hakim olup açık bir arazi yaylalar haricinde görmek mümkün değildir.

Fizme’de Su Kaynakları

Fizmenin arazi yapısı dağlık ve engebeli olduğu için irili ufaklı bir çok su kaynakları mevcuttur. Fizme’de iki tane dere yatağı bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Aktana istikametinden gelerek tam Fizme’nin ortasında geçen Fizme ırmağıdır. Diğeri ise Duman-Akçadere ve Güneycik Köyleri ile Fizme arasında bir sınır oluşturan Duman Irmağıdır.

Bütün mahallerde su kaynakları olup çok yakın aralıklarla çeşmelerde mevcuttur. Yeterli olmayan mahaller için Çakal Mevkiinden su getirilmektedir. Büyük çoğunlukla sular evlere kadar ulaşmaktadır.

Fizme’de Bitki Örtüsü

Kumru ve köylerinde olduğu gibi Fizme’de de bitki örtüsü iklim şartları ile yakından ilgilidir. Her mevsimi yağışlı nispeten ılımlı bir iklimin hüküm sürmesi bitki örtüsünün gür ve çeşitli olmasına sebep olmuştur. Daha çok arazi nemli dağ ormanlarıyla kaplıdır. Ağaç çeşitleri arasında gürgen, karaağaç, meşe, kestane, ceviz ve yüksek kesimlerde iğne yapraklı ağaçlar yer alır. Azda olsa kayın ormanlarına rastlamakta mümkündür. Arazilerin büyük çoğunluğu ise fındık bahçeleri ile kaplıdır.

Fizme’de Tarım

Toprakların %80’i fındık ağacı ile kaplıdır. % 5’i tarıma elverişli olan Fizmede toprağa dayalı tarım yok denecek kadar azdır. Halk kendi kışlık ihtiyaçlarını mısır, patates ve lahana yetiştirerek karşılar. Halkın büyük çoğunluğu geçimini fındık mahsulü, inşaat işçiliği veya başka yollarla temin etmektedir.

Fizmede çayır ve mera alanları yok denecek kadar azdır. Yayla kesimlerinde çayır ve mera alanlarına biraz olsun rastlamak mümkündür. 1950’li yıllarda hayvancılık bugünkünden iki-üç kat daha fazla iken, fındığın hüküm sürmesiyle hayvancılık çok gerilemiştir. Fındığın olmadığı alanlarda ise hayvancılık elverişli değildir.

Bugün Fizme’de en fazla beslenen hayvan sığırdır. Bunu koyun takip etmektedir. Diğer beslenen hayvanlar at, manda, katır, eşek olup bunlarda çok az sayıdadır. Genelde aileler süt ihtiyacını karşılamak için evlerinde 1-2 inek beslemektedirler. Kumru’nun iki Fizme Beldeleri, Çatılı ve Karacalarda hayvan sayısı Kumru’nun toplam %20’sini teşkil etmektedir.

Son zamanlarda Fizme’de ihtiyaç fazlası süt satılarak evlerdeki başka ihtiyaçlar karşılanmaya başlanmıştır. Korgan ilçesine kurulan peynir fabrikası çalışanları bizzat gelerek her gün sütleri Fizmelilerin elinden para ile almaya başlamıştır. Vatandaş ihtiyaç fazla sütü paraya çevirerek evin diğer ihtiyaçlarını büyük ölçüde gidermektedir.

Ekonomik Nüfus Hareketleri

Fizme Beldesinde yaz aylarında Ege, Marmara ve iç Anadolu Bölgelerine inşaat işçiliği veya başka yerlerde çalışmak için gidenlerin sayısı nüfusun %70’ini oluşturmaktadır, %20’lik kesim fındığı toplar ve satar. %10’luk kesim ise yaz ve kış hiç çalışmaz.

Kışın inşaat işçiliğinden köylere dönmesi ile Kumru ve çevresinde olduğu gibi Fizme’de de bir hareketlilik başlar, inşaatlarda kazanılan para ve fındıktan alınan paralar birleşince alım satımlar çoğalır. Gençlerin evlenmesi de genelde fındığa bağlıdır.

Göç durumuna gelince, sürekli ve geçici olmak üzere iki kısma ayırmak mümkündür. Geçici göçlerin oluşturduğu kesim mevsimlik iş için inşaat ve başka iş yapmak ve para kazanmak için yapılan göçlerdir. Sürekli göç ise Fizme ve köylerindeki evlerini satarak başka bir şehre yerleşmek amacı ile yapılan göçlerdir. Bu göçe sebep iş sahasının olmayışı, nüfusun çokluğu ve toprağın miras yoluyla sürekli parçalanması sebebiyle yapılmaktadır. Sürekli göç son zamanlarda Kumru’da olduğu gibi Fizmede de çok fazla artmıştır. Fizmenin ekonomi ve coğrafi yönü göz önünde bulundurulursa, bu göçü engellemek biraz zor gözükmektedir. En fazla göç, İstanbul, Samsun, izmir, Ankara ve Bursa’ya yapılmaktadır.

Bir gözlem olarak şunu söylemem mümkündür.( Fizme dışında görev yapanlar emekli olduklarında tekrar Fizme’ye dönmekte oldukları gözlerden kaçmamaktadır. Son 20-25 yıldan bu yana Türkiye’nin her iline her aile çocuklarını okutarak kamu görevlisi olarak işe başlatmıştır. Her ailede bir iki kamu görevlisi mutlaka vardır. Bu durum gözönüne alındığında beş-on yıl sonra  emekli olan kamu görevlilerinin Fizme’ye geri dönmesi beklenilmektedir. Bunun örneklerini son zamanlarda görmek mümkündür (Bekir Akkaya)

Fizme’nin Tarihi ve Turistik Yeri

Fizme’de mesire yeri olarak Asar Ormanı’nı söyleye biliriz. Asar Ormanı Güneycik Irmağın’dan (Çilekli)  Tepedağ’a kadar olan alanı kapsar.  Asar Ormanı’nda çok sayıda  dağ keçisi dahi yaşamaktadır. Akdana Ormanı ise Yayla olarak görülse de Fizme’ye bağlı bir yerleşim yâri olmuştur. Buralar havası ve suyu ile gerçek manada gezilecek yerlerdir.

Önemli şahsiyetler olarak  Fizmeli Abdurrahman Hilmi Bilici diğer namı ile Abdi Hoca’nın Avdullu Mahallesi’ndeki kabrini ziyaret etmek mümkündür.

Aşağı ve Yukarı Fizme’de Kurban ve Ramazan Bayramlarında birinci gününde büyük güreşler tertip edilmektedir. Davul zurna çalınmayan Fizme topraklarının okunduğu söylenilmekte ve davul ve zurna sokanların şişip öldüğüne inanılmaktadır.  

Fizme’de Ziyaret Edilecek Yerler

Karın Ağrısı Evliyası : Ezetli Mahallesinde kime ait olduğu bilinmeyen bir yatır olup, karın ağrısı için çok ziyaret edilir.

Garamet (Garip) Evliyası :  Karapınar Mahallesi mezarlığı olarak bilinen mezarlık Dikmeci Mezarlığı olarak ta bilinmektedir. Annem Fatma Akkaya (Allah rahmet eylesin)’ın ifadesine göre Garemet aslında Karaahmet olup daha sonra Garamet olarak anılıyor imiş. Bu isim daha sonraları Dikmeci Mezarlığı olarak isimlendirilmiş.  Yine annem ”Dikmeci Mezarlığı’na ilk defnedilen bu Garip Ahmet olmuş. O yüzden buraya Garamet Mezarlığı deniliyormuş.

Dikmeci Evliyası : Çakal Mevkii’ne çıkarken Yukarı Mezarlık’ta hemen yolun kenarında bir yatır vardır. Söylentiye göre bu kabir genç bir insana aittir.

Alime Hatun Evliyası:  Fizme Beldesi Sağlık Ocağının yanında Alime Hatun adında bir yatırdır.

Keşlik Evliyası: Keşlik Köyü’nden Kurtuluş Köyü’ne giderken yolun kenarında sıkça ziyaret edilen bir yatırdır.

Doğu Beyazıt’tan gelen üç alimin kabri Büyük Camii’nin önünde çeşmenin hemen yan tarafında bulunmaktadır.

Keşlik ve Ecelli Büyük kabristanlıklarında bir çok evliya kabri mevcuttur.

Fizme’de Yağmur Duası

Havaların kurak gittiği zamanlarda Fizme’de duaya mutlaka çıkılır. Fizme Köyü’nde “dua yeri” merkezi olarak Dikmeci Düzü kullanılır. Bugün Dikmeci, Karapınar Mahallesine bağlı bir yerleşim yeri haline gelmiştir. Ayrıca Keşlikte Abdullahi Mekki Hazretlerinin vakıf ettiği Hapan Çayırı da bu amaçla kullanılmaktadır. Daha sonra dua Tepe Yazı’da devam eder ve sonra Yukarıdamlalı’da Fizme Irmağındaki Mercan Gölü’ne dualarla ufak taşlar dualarla torbalara konularak toplu dua ile son bulur.  Fizme’de bu dua sonra mutlaka yağmur yağdığına inanılır.

Fizme’de Şifalı Sular :

Elik Suyu :  Karapınar Mahallesi’nde Aşağı Özbek topraklarına giderken “Göçük” denilen mevkide yolun kenarında  tadı çok güzel şifalı bir su mevcuttur.

Fizme’de İz Bırakanlardan Bazıları

Abdi Hoca (Abdullah Hilmi Bilici ) :  Büyük bir alim  olan Abdi Hoca ömrünü okuma ve medrese okutmakla geçirmiştir. Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendisine sancak’ta hediye edildiği söylenir. Kabri Avdullu Köyü’ nde bulunmaktadır.

Abdullahi Mekki Hazretleri : Keşlik’te Mollahasan Oğulları’ndan Üsin Hoca’nın Sülalesi’ ndendir. Ehli kaşif biri olan bu zatın kabri şu anda Mekke’dedir. Babasının kabri ise Fizme-Ecellü Büyük Kabristanlığında caminin yanındadır. Hakkında bir çok keramet anlatılmaktadır.

Abdullah-i Mekki Hazretleri’nin vakıf olarak bıraktığı Keşlik’teki Hapan Çayırı ile ilgili şu ilginç olay anlatılmaktadır. Vakıf olarak bırakılan arazinin bitişiğindeki tarla sahipleri “nasılsa sahibi yoktur” düşüncesi ile kazıklarını azıcık vakıf arazisine çakmaları sonunda, yıldırım düşmesi sonucu kazıkların bizzat param parça olduğuna şahit olmuşlardır. Bu alan şu anda hayvanların otladığı büyük bir çayır olarak hizmet vermektedir.

Tarakçı Hamit Kısık Hoca : Fizme Beldesi- Karapınar Mahallesi’nden keramet sahibi aynı zamanda tarakçılık ve beşikçilik yapan Nakşi Tarikatı’na bağlı Sivaslı İhramcızade İsmail Toprak’a bağlı bir derviştir. Defalarca hacca yaya olarak gidip gelmiştir. Hakkında birçok keramet anlatılır. Kabri bugün Fatsa’da Mağazalar Başı’ndadır. Ayrıca bu ailede Doğubeyazıt’tan gelenler tarafından hatıra olarak bırakılan bir kılıç mevcuttur.

Mırızo Ömer Abacı Hoca : Fizme – Ezetli Mahallesi’nden keramet sahibi birisidir. Takvası ile ünlüdür. Kabri Keşlik Mezarlığı’ndadır.

Müderris Mehmet Efendi : Fizme Çakullu Mahallesi’nden olup, aynı yere Abdi Hoca’dan önce medrese açmış ve yıllarca çocuk okutmuştur. Birçok kerameti anlatılır. Kabri Çakullu’nun altındaki kabristanlıktadır.

Müderris Ali Rıza Efendi:  Fizme – Akpınar Mahallesi’nden olup Padişahın Huzur Dersiamlarındandır. 1931 yılında vefat etmiştir.

Gayyu Hatip Hoca: Uzun süre tahsilini Selanik’te yapmıştır. İlme büyük hizmetlerde bulunmuş, okumuş ve okutmuştur. Kabri  Ecellü Mahallesinde Büyük Camii'nin önünde-girişindedir.

Kör Hafız : Hatip Hoca’nın yetiştirdiği bir hafızdır. Doğuştan gözleri ama olup, çok güzel bir sesi ve okuması ve iyi bir hafızlığı olan büyük bir alimdir. Kabri Keşlik Mezarlığı’ndadır.

Fizme’de Eğitim :

Fizme’nin tüm mahallerinde okul mevcuttur. Eğitimin sekiz yıla çıkartılmasıyla Aşağıdamlalı (Aşağı Fizme) merkez ilköğretim ve Kurtuluş İlköğretim Okulları çevre okullardaki öğrencilerin sekiz yılı okumaları için düzenlenmiştir.

Kumru’nun iki beldesini (şimdi mahalle)  barındıran Fizme’de okuma oranı Kumru’nun diğer köylerine göre çok fazladır. Bizim bizzat araştırmalarımıza göre her haneden dışarıda mutlaka bir tane Diyanet teşkilatında çalışan bir memur vardır.
          Eğitim noktasında Fizme geçmişten günümüze alimleri ve okuması ile tüm çevrede ün salmıştır.

          Bu yazı Bekir Akkaya’nın Fizme üzerine yaptığı çalışmalarının küçük bir bölümü olup Fizme ile ilgili yayın yapan www.fizme.com (Mehmet Arşın)’n sitesinde yayımlanması için hazırlanmıştır.

           Bekir AKKAYA/Kumru/Ordu 30.07.2008 /https://vavbilgi.blogspot.com/

Fizme'de Bayram Şenlikleri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar